איך מזהים מחלות נפש ואיך מטפלים בהן?
את המחלות הגופניות אין בעיה לזהות לרוב יש להם סימנים כמו חום גבוה, כאבים, סימנים חיצוניים על הגוף ועוד. את מחלות הנפש קשה לזהות מאחר ואין להם הגדרות ברורות ומדויקות המעידות על מחלה.
מחלות הנפש הן שם כולל למגוון רחב של קשיים התמודדויות ובעיות הבאות לידי ביטוי בתחושה הרגשית ולעתים גם בתפקודים מנטאליים ובתחושות גופניות.
ארגון הבריאות העולמי מגדיר הפרעות נפש כשילוב של מחשבות, רגשות, התנהגויות ויחסים אחרים הסוטים מהנורמה המקובלת. אך גם המונח נורמה מקובלת ניתן לפרשנויות. מה שנחשב להתנהגות לא מקובלת בחברה אחת, יכול להיחשב כהתנהגות נורמטיבית בחברה אחרת. להגדרה נורמה מקובלת יש הרבה סיבות וגורמים כמו גורמים מוסריים, גורמים תרבותיים, תפיסות חברתיות ועוד כאשר כל אלו נתפסים בדרך שונה בחברות שונות.
מהם הגורמים להתפתחות של התמודדויות נפש?
מחקרים רבים מוכיחים כי הפרעות נפשיות שונות מושפעות מגורמים גנטיים המועברים בירושה. בנוסף, גם גורמים סביבתיים או חברתיים עלולים להשפיע על התפרצות של מחלת נפש. הסביבה שבה אנו גדלים ואתה אנו מתמודדים עלולה להשפיע על ההופעה של מחלת הנפש, גם תנאי המגורים, מצב סוציואקונומי, תזונת האם בתקופת ההיריון, מצוקה במהלך הלידה, מושקעות ומוטיבציה הורית, משברי חיים ועוד.
החוקרים מסכימים כי אף אחד מהגורמים הסביבתיים או החברתיים לא יכול להסביר לבד את ההתפתחות של מחלת הנפש, ולכן המודל המוביל כיום הוא " דיאתזה- דחק". זהו מודל אשר משלב בין גנים מולדים לבין מפגש עם גורמי דחק, כמו משברים, למשל, או גורמים סביבתיים העלולים להביא להתפרצות המחלה.
לדוגמה: שני חברים עומדים בתחנת האוטובוס כאשר מולם מתרחשת תאונת דרכים קשה. חבר אחד יישכח מהאירוע לאחר מספר ימים ואילו החבר השני יחווה תגובה חרדתית עוצמתית שתלווה אותו זמן ארוך.
למה זה קרה, הרי שניהם חוו את אותה הסיטואציה? אפשר להסביר שהחבר השני שחווה תגובה טראומטית עוצמתית הגיע אל האירוע עם פגיעות תורשתית להתפתחות חרדה והתאונה הייתה טריגר להתפרצות התגובה החרדתית. החבר שאינו סובל מפגיעות תורשתית, יזדעזע מהתאונה, אך יצליח לגייס את הכוחות שלו ולהתגבר על החוויה הקשה.
מהם הסימנים המאותתים על התפרצות מחלת נפש?
לכל סוג של מחלת נפש יש את הסימפטומים המאפיינים אותה, אך כעיקרון אפשר להגדיר כמה מאפיינים הקיימים בכל סוג של מחלת נפש והם אלו המגדירים את המחלה.
אחד המאפיינים המשותפים הוא המצוקה הנפשית שמרגיש האדם. זוהי מצוקה סובייקטיבית הגורמת לאדם לקושי משמעותי בהתמודדות. אדם החולה במחלה נפשית מרגיש שהוא חולה. יכולת התפקוד שלו באחד התחומים כמו התחום החברתי, התחום התעסוקתי, התחום הלימודי או התחום הבינאישי נפגעת.
מחלת הנפש זהו מצב עם סימנים ברורים של קשיים ובעיות בתחושה הרגשית, בתחושה הפיזית ובתפקוד המנטאלי. הקשיים האלו לא היו תמיד, הם מתפרצים בשלב מסוים של המחלה.
לעתים מחלות הנפש מתבטאות בהתקפים. הם יכולים להגיע בעקבות אירועים מלחיצים, הם יכולים להיות חד פעמיים ולעתים התקפים כרוניים הנמשכים זמן רב. חלק מהם יכולים להיות בעוצמה גבוהה וחלק בעוצמה פחותה.
מחלות הנפש אינן מתפרצות סתם כך באופן פתאומי. ברוב המקרים קודמים להם סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה ולהתריע על הפרעה נפשית מתפתחת. יש סימנים רבים ותופעות רבות, לא כולם מופיעים יחד, אך אם מספר תופעות חוזרות על עצמן צריכה להידלק נורה אדומה.
מהן התופעות שצריכות להדליק נורה אדומה?
- פירוש המציאות בצורה מעוותת.
- דמיונות ומשאלות מוזרות.
- שינויים חדים וקיצוניים במצבי הרוח.
- דכדוך או דיכאון ממושך.
- תפקוד שנפגע לאורך זמן.
- חרדות או הזיות.
- תחושה רעה ללא סיבה הגיונית הנראית לעין.
- רגישות גבוהה יותר כמעט לכל דבר.
- דרישות לא מציאותיות וויכוחים רבים.
- הסתגרות, התנתקות מהסביבה, אכזבות וכעסים לא מוסברים.
- תחושות של הסביבה באינטראקציה עם האדם.
- תקשורת הגורמת להתשה.
איך מטפלים?
הכלל החשוב ביותר: זיהיתם את אחת מהתופעות הנ"ל או תופעות חשודות אחרות, אל תתנו לדברים לחלוף ואל תקוו שהדברים יסתדרו לבד. טיפול מידי עשוי למזער את הנזקים.
מומלץ מאוד לפנות להערכה, לאבחון או לטיפול אצל מומחים לבריאות הנפש או למרפאה לבריאות הנפש.