סל שיקום
במהלך השנים חלו תהליכים המבטאים את השינוי בהתייחסות ובגישות לאנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות. בעבר המענה לצרכים של נפגעי הנפש היה ממוקד בבתי חולים פסיכיאטרים ולא אחת, מצאו את עצמם המתמודדים מאושפזים תקופות ארוכות בבתי החולים ללא סיכוי רב להחלמה וללא מתן אפשרות מעשית לשיקום ולשיפור חייו של מי שמתמודד עם בעיות נפשיות.
חוק "שיקום נכי נפש בקהילה 2000" הוא חלק מהרפורמה שיזם משרד הבריאות כדי להסיט את עיקר המענה מבתי החולים אל הקהילה, לאפשר את השיקום וההשתלבות שלהם בתוך הקהילה. זהו חוק הכולל מגוון של כלים לשילוב אנשים מגבלות נפשיות במגוון תחומים. מטרת החוק היא: "לשקוד על שילובם של פגועי הנפש בקהילה כדי לאפשר להם להשיג דרגה מרבית של עצמאות תפקודית ואיכות חיים תוך שמירה על כבודם ברוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו".
ההיבטים המעשיים של החוק באים לידי ביטוי בסל השיקום.
מה זה סל שיקום?
סל השיקום הוא מכלול של זכויות אשר ניתנות בפיקוח משרד הבריאות, זכויות שלהם זכאים האנשים המתמודדים עם בעיות נפש במטרה לסייע להם להשתלב עד כמה שאפשר בחברה.
הזכויות האלו ניתנות בשבעה תחומים עיקריים: מגורים, רכישת או השלמת השכלה, תעסוקה, פעילויות פנאי ופעילויות חברתיות, טיפולי שיניים, תמיכה לבני המשפחה ומתן סיוע בתיאום בין כל התחומים הללו.
השירותים המוענקים במסגרת סל שיקום מסובסדים על ידי משרד הבריאות, אך בפועל קיימים גופים וארגונים שונים הפועלים בכפוף למשרד הבריאות ומציעים את השירות.
אנו בעמותת "אור לנפש" פועלים במסגרת סל השיקום של משרד הבריאות ומתמקדים בעיקר בתחום הדיור בקהילה מתוך מטרה לתת מענה לאוכלוסיית נפגעי הנפש.
אנו מאמינים שעם שיקום ועזרה מתאימה יכולים נפגעי הנפש להגיע להישגים רבים. אנו מאמינים שכל אדם יכול ללמוד, להתפתח ולהשתנות בכל גיל ובכל מצב מתוך מציאת משמעות לחיים והכרה במגבלות.
תהליך השיקום ב"אור לנפש "נתפר" לכל אדם באופן אישי בהתאם לצרכיו, לרמת התפקוד שלו, ליכולות שלו, לערכים ולשאיפות שלו. כחלק מהמדיניות שלנו אנו נותנים מענה לאנשים דתיים המעוניינים להישאר בסביבה תומכת, בסביבה שבה גדלו והתחנכו. אנחנו משקיעים מאמצים ומחשבה רבה כדי לאפשר לאנשים לשמור על אורח החיים שלהם מתוך השתלבות בקהילה שבה גדלו והתחנכו.
מהם השירותים שלנו?
עמותת "אור לנפש" שמה דגש על ליווי בדיור בקהילה כדי לספק לכל מתמודד נפש אפשרות להשתלב בקהילה ומגורים בסביבה בטוחה, טיפולית ומשקמת.
העמותה מצמידה לכל אחד עובד סוציאלי ומדריך שיקומי המסייעים להם לנהל אורח חיים פעיל במגורים בחיק המשפחה או באופן עצמאי ובמקרה הצורך אנו מסייעים בחיפוש מקומות מתאימים לדיור.
העובדים הסוציאליים ומדריכי השיקום שלנו הם עובדים מסורים וחדורי מטרה, לא מתייאשים גם במקומות הנראים כאילו אבודים.
הסיפור של מיכאל, מדריך שיקומי, הוא דוגמא אחת מתוך רבות להתמדה ודבקות במטרה:
"אל גדליה הגעתי לאחר שעובדים סוציאליים רבים ניסו ליצור אתו קשר ולא הצליחו, הוא לא ענה לטלפון, הגעתי אליו לביקורי בית וגם שם לא פגשתי אותו.
גדליה הוא טיפוס סגור וחשדן, יש לו תובנות ברורות ומחשבות נוקשות על אודות החברה. הוא מקטלג כל אחד, מי חכם, מי טיפש, מי רוצה "לדפוק אותו" ועוד. לדעתו, כמעט כולם נגדו.
התיק שלו כבר היה על סף סגירה. מספר מיכאל, אבל לא התייאשתי וניסיתי שוב. באקראי נודע לי שגדליה הוא שחקן שש – בש מצטיין, הצעתי לו להיפגש כדי לשחק, אהבתו למשחק גברה על החשדנות והוא הסכים להיפגש אתי כדי לשחק שש – בש.
היו לנו הרבה פגישות של משחק בלבד, אך לאט לאט, תוך כדי משחק, ניסיתי לפתוח אתו שיחה על רגשות. לא תמיד זה היה קל, הוא היה ממוקד במשחק, בשביל זה הוא נפגש אתי, אך צעד אחרי צעד, עם הרבה סבלנות מצדי מצאנו שפה משותפת, נוצרה התקדמות ואני מאמין שבשיתוף כוחות גדליה יעלה על דרך המלך ויתקדם".
בעמותת אור לנפש אנו מעניקים שירות בכל אחד מהתחומים הנכללים בסל השיקום. אנו מלווים את המטופלים במסירות במציאת תעסוקה המתאימה לצרכים וליכולות של כל מטופל מתוך ההנחה כי ליציאה למסגרות התעסוקה יש חלק חשוב בתהליך השיקום. בתחומים רבים העובדים הסוציאליים שלנו מתאמים את השירותים עם הגופים והארגונים הטובים ביותר בכל תחום.
צוות העובדים ב"אור לנפש" כולל אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש כמו עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, פסיכיאטריים ומדריכים שיקומיים המלווים את המתמודדים בכל תחומי החיים החל מהדברים הקטנים ועד לדברים הגדולים.
המדריכים השיקומיים מהווים עוגן ומקור תמיכה למתמודדים בכל האתגרים העומדים לפניהם לעתים הם ממלאים גם תפקיד של חברים ולפעמים אפילו של בני משפחה.
חני, לדוגמא, היא מדריכה שיקומית שהלכה עם המטופלת שלה לקנות קולקציה שלמה של בגדים לקראת החורף מהתקציב שהיא קיבלה מהאפוטרופוס הכללי, שלומית, מדריכה שיקומית בעמותה, נוסעת בימי הקיץ החמים עם מטופלות להתרחץ בחוף הנפרד בתל אביב ולאה, מדריכה שיקומית נוספת, מספרת על מטופלת שהיא השקיעה בה שמונה שנים לא התייאשה עד שהחל שינוי אמיתי.
"המטופלת שלי, מספרת לאה, אולצה להתחתן עם גבר חרדי מבוגר מניו יורק, היא הוטסה למונסי, סבלה מבדידות חברתית ולא הצליחה להרות. בשלב מסוים בעלה החל להתעלל בה וקרא לה שמנה. היא נפגעה ממנו, היא הפסיקה לאכול ופיתחה תופעות של אנורקסיה. הנישואין לא החזיקו מעמד, היא התגרשה חזרה לישראל, אך לא הצליחה להחלים מהאנורקסיה.
כשפגשתי אותה היא הייתה בודדה, חולה באנורקסיה, לא אוכלת ולא יוצאת מהבית. נקודת האור בחייה הייתה עבודתה ב"שיקום יהודה", לאט לאט החלו להירקם בינינו קשרים, טיילנו בפארקים הקרובים למקום מגוריה, הלכנו לשחות ביחד, היא החלה להיפתח, לספר על החיים שלה ולשתף אותי ברגשות שלה.
רק אחרי שש שנים הייתה פריצת דרך משמעותית, פעם הראשונה שהיא הסכימה לאכול מולי! מאז אנחנו נפגשות כל שבוע באחד מבתי הקפה בירושלים. היא החלה להתבונן באנשים, לדבר אתם, להעריך אוכל טעים ובהדרגה גם ליהנות מהחיים".
אנו פועלים בירושלים, בבית שמש, ברמת בית שמש, קריית ספר, בחשמונאים, במודיעין ובמסגרת השלוחה החרדית גם בצפון.
אך אנו מעניקים שירות לכל מי שמבקש עזרה בפנייה לוועדה האזורית של משרד הבריאות, ללקוחות פרטיים שאינם נכללים במסגרת סל שיקום וללקוחות הפונים אלינו מחו"ל.
אנו מזמינים אתכם לבחור להצטרף אלינו ולמצות את הזכויות של סל השיקום בעזרתנו. בואו והצטרפו לליווי על ידי אנשי המקצוע שלנו, אנשי מקצוע מסורים, מנוסים ומקצועיים. הם יעזרו לכם למצות את כל הזכויות שלכם, להשתלב בקהילה ולשקם את חייכם!