שימוש בהומור ככלי טיפולי למחלת נפש
כולם יודעים כמה כיף לצחוק, אבל רבים לא יודעים שצחוק בריא יכול לשפר את הבריאות. הצחוק מחזק את מערכת החיסון, מגביר את מצב הרוח, מפחית כאבים ומגן עלינו מפני ההשפעות המזיקות של מתח וחרדה ועוד. בחיפוש אחרי הזדמנויות לצחוק תוכלו לחזק את מערכות היחסים שלכם, לשפר את הבריאות הרגשית למצוא אושר גדול, ואפילו להוסיף שנים נוספות לחייכם.
הידעתם, צחוק הוא תרופה נהדרת בתחום הגופני והנפשי, וזה כיף, קל לשימוש ובחינם!
צחוק הוא תרופה חזקה ויעילה מצבים של לחצים, מתחים, כאבים וקונפליקטים. הוא מקל על הנטל, הוא מעורר תקווה, משחרר כעסים ומסייע לנו להיות יותר סלחניים כלפי עצמנו וכלפי אחרים. אין דבר העובד טוב יותר ומהר יותר כדי להביא את הגוף והנפש לאיזון מאשר הצחוק.
צחוק מרגיע את כל הגוף, הוא משחרר מתח נפשי ומתח פיזי והוא משאיר את השרירים רגועים גם ארבעים וחמש דקות לאחר שכבר הפסקתם לצחוק.
צחוק מחזק את מערכת החיסון, הוא מוריד את הורמוני הלחץ ומגביר את תנאי החיסון ואת נוגדני הלחימה. כתוצאה מכך העמידות של הגוף למחלות מתחזקת באופן משמעותי.
צחוק מעודד שחרור של אנדורפינים. אנדורפינים הם כימיקלים טבעיים הנקראים גם "סם האושר הטבעי של הגוף". אלו חומרים המשתחררים במוח באופן טבעי, הם משככים כאבים, הם משפרים את מצב הרוח ויוצרים הרגשה טובה, אפילו תחושת אופוריה.
הצחוק מגן על הלב, הוא משפר את תפקוד כלי הדם, הוא מגביר את זרימת הדם והוא עשוי להגן עלינו מפני התקף לב, בעיות לב נוספות ובעיות בכלי דם אחרים.
הצחוק מצמצם את העומס ואת התחושה של הכעס. אין שום גורם אחר אשר מצמצם כעסים וקונפליקטים מהר יותר מאשר הצחוק. התבוננות בצד המצחיק עשויה להציב כל בעיה בפרספקטיבה שונה שדרכה נוכל לראות מצבים באור מאיים פחות ומציאותי יותר, להימנע מעימותים ולאפשר לנו להמשיך הלאה בלי לנטור טינה וכעסים אשר מתסיסים אותנו וגורמים, לא אחת, לאי שקט נפשי.
הצחוק מסייע לנו להישאר בריאים נפשית, הוא גורם לנו להרגיש טוב וההרגשה הטובה מלווה אותנו גם אחרי שהצחוק שכך.
הומור מסייע לנו לשמור על השקפה חיובית גם בתקופות ובמצבים קשים כמו אכזבה, אובדן ועוד. גם בתקופות קשות הצחוק מאפשר לנו לטעון אנרגיות חיוביות ולגרום לנו להרגיש טוב יותר. הצחוק מעניק לנו את האומץ ואת הכוח למצוא מקורות חדשים של תקווה.
הצחוק מפריע לרגשות מטרידים – כאשר אנחנו צוחקים אנחנו לא יכולים לחוש ברגשות של כעס, חרדה ועצב. הורמוני סטרס, כמו למשל קורטיזול, מדכאים את התפקוד של המערכת
החיסונית, גורם העלול לגרום לבעיות גופניות ונפשיות. כאשר אנחנו צוחקים, הדלת בפני אותם ההורמונים המזיקים ננעלת.
על הצחוק – דברים שכדאי לדעת
קאטריה היה רופא הודי שהגה את השיטה של יוגה וצחוק. זה התחיל בשנת 1995 עם ארבעה משתתפים שהוא פגש באקראי בפארק ציבורי במומביי והפך לטרנד עולמי. כיום יש אלפי מועדונים של יוגה וצחוק במעל ממאה מדינות ברחבי העולם, וגם בישראל.
מאז שנות התשעים נעשו מחקרים רבים שבדקו את השפעת הצחוק על הבריאות. ד"ר וילאם פריי פסיכיאטר מאוניברסיטת סטנפורד ואחד החלוצים בחקר הצחוק טוען כי במהלך הצחוק עוברים על הגוף שינויים פיזיולוגיים רבים. מהמחקר עולה כי הצחוק משפיע על מערכות הלב, על המערכת החיסונית, על מערכת השרירים, על המערכת ההורמונאלית, על מערכת העצבים על מערכת הנשימה ועוד. לדברי החוקרים שלושים דקות של צחוק, שלוש פעמים בשבוע ורבע שעה של צחוק בכל יום יסייעו לכל המערכות האלו לתפקד טוב יותר.
ד"ר אריה סובר חוקר הומור ומרצה לתקשורת שייסד את האגודה הישראלית לחקר ההומור טוען כי ההומור הוא עניין קיומי. בכתבה לעיתון הארץ בשנת 2016הוא טען:" ההומור הוא בכלל לא לצרכי בידור או ההנאה, ההומור בבסיסו הוא חלק ממנגנון ההגנה".
ד"ר פאץ אדמס היה הרופא הראשון שהטמיע את ההומור כדרך ישימה להקלה ובריאות ונחשב לאבי הליצנות הבריאותית.
ההומור בבריאות הנפש – כלי טיפולי יעיל או מזיק ומסוכן
השימוש בהומור במצבי משבר וחרדה הוא לדעת רבים אחד הכלים החזקים מבחינת הסטת נקודת המבט על הקשיים ויכולת הריפוי. אך לא אחת השימוש בהומור נתפס על ידי אנשים אחרים ככלי מזיק ואפילו מסוכן.
מתי ואיפה עובר הקו בין ההומור ככלי יעיל בטיפול של מתמודדי נפש לכלי מסוכן?
השימוש בהומור במצבי משבר משמש לשתי מטרות, האחת להרחיק את נקודת המבט על המשבר והשנייה להתמודד עם הבלבול והקושי.
אנשים אשר מרוחקים מהאירוע המשברי לא מחברים בין החוויה המשברית לבין האני העצמי, ולכן מי שמרוחק מהחוויה יכול להיעזר בהומור כדרך מחזקת בשעות קשות, כאמצעי הרחקה רגשית מהקושי וכאמצעי לחשיבה חיובית.
אנשים אשר כורכים את המשבר עם ה"אני העצמי" יכולים לחוות את ההומור ככזה אשר צוחק עליהם, בז לחולשותיהם, ולכן במצבים אלו הוא יכול להזיק.
לא כל אדם אשר נמצא בעיצומו של המשבר יכול להפריד מבחינה רגשית בין הרגשות העולים בעקבות המשבר לבין הרגשות הקשורים לזהות האישית. המעורבות בין המשבר לבין הרגשות האישיים אינה מאפשרת להערכה נכונה של המשבר, אך ככל שהמרחק הרגשי ממצב המשבר גדול יותר, כך ההומור והצחוק ישמשו כתרפיה מרגיעה והם לא ייחשבו כחוסר רגישות.
המשפט "הזמן מרפא את כל פצעים" מדגים את ההנחה כי ההתרחקות ממצבי משבר מאפשרת את ההפרדה בין הרגשות האובייקטיבים החיצוניים הקשורים במצב המשבר לבין קיומן בעצמי הפנימי, בחוויה הפנימית של המשבר.
ההומור משמש כאמצעי הרחקה ועוזר להתמודד עם המשבר, להקטין את הלחץ, להכיל אותו, להתגבר עליו ומאפשר לראות את הדברים באור שונה, הרבה פחות מאיים.
השימוש בהומור ככלי טיפולי תלוי במידה רבה בהיכרות עם האנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות. כאשר המתמודד יקבל את ההומור ברוח טובה והוא ישפיע עליו לטובה, זהו כלי מצוין העשוי לעזור. כאשר המטופל יראה בהומור גורם פוגע, הוא עלול להיעלב, להתכנס בתוכו ובמקרים חמורים אפילו להימנע מקשר עם המטפל.